Com et puc ajudar

La psicologia, (psico = activitat mental, logia = estudi), estudia la dimensió cognitiva, la afectiva i la conductual de la persona. Si fem referència a la psicologia esportiva, afecta a les mateixes dimensions però de tota persona relacionada amb l’activitat física i l’esport, ja sigui l’esportista, entrenador o fins i tot directius del club esportiu, els quals poden millorar diversos aspectes relacionats amb les tasques del club o equip on pertanyen.

A més, la psicologia esportiva no és només exclusiva de l’alt rendiment, també pot resultar molt útil en l’esport formatiu i de base ja que pot aportar beneficis a qualsevol edat i nivell, només dependrà de quina dimensió es vol treballar.

Cada persona viu i sent de manera individual, per tant el tracte acostuma a ser completament personalitzat. Tot i així, alguns dels aspectes més habituals que podem treballar i millorar segons si ets esportista, entrenador o directiu, serien els següents:

Esportistes

Per rendir al màxim nivell, un esportista ha de tenir en compte les 4 variables que en depenen: el seu talent, l’entrenament tècnic-estratègic, l’entrenament físic i l’entrenament psicològic.

Per tant, no entrenar l’aspecte psicològic voldrà dir deixar el 25% del rendiment a la naturalesa del propi esportista, a més del percentatge per la interrelació que tenen les 4 variables, considerant que la psicològica pot estabilitzar i ajudar en l’aprenentatge dels altres 3.

Per treballar el rendiment, s’ha d’avaluar la situació de l’esportista, saber què necessita i organitzar un pla de treball personalitzat per indicir en aquells aspectes més important segons esport, posició o característiques pròpies.

És un treball molt més acurat, per tant disposem de vàries eines per recollir dades i poder realitzar una avaluació continuada, a més de donar més eines a l’esportista per poder treballar individualment durant el seu dia a dia.

Entrenadors

 

La comunicació és un element principal tant en l’àmbit esportiu com en tants altres. De fet, no importa tant el coneixement de la matèria que té el formador, si no la seva capacitat de transmetre aquest coneixement.

I això passa en tots nivells; els directius han de tenir una bona comunicació amb els seus treballadors per assegurar-se que poden sentir-se còmodes i confiats en la realització de les seves tasques, els entrenadors també han de saber transmetre el missatge desitjat als seus jugadors i, fins i tot, els jugadors han de tenir un bon nivell de comunicació entre ells, ja que tot equip necessita d’una bona xarxa comunicativa per tal d’anar tots a una.

També cal recordar la importància de la comunicació no verbal que, segons la majoria d’estudis, oscil·la entre el 50% i el 70% del que comuniquem. Dins la comunicació no verbal hi trobem el llenguatge corporal, la postura, la gesticulació, l’expressió facial o les característiques de la veu. I a vegades, degut a la emocionalitat del moment, un entrenador pot no tenir controlat aquests factors.

A més, no podem oblidar l’altre costat, la del receptor i la seva capacitat d’escolta activa. De fet, els principals problemes de comunicació que ens trobem de manera general son: No saber transmetre el missatge de la manera que volem fer-ho, que el missatge no arribi als esportistes degut a la falta d’atenció o una mala interpretació del missatge.

Per tant, des de la psicologia esportiva podem ajudar als clubs de vàries maneres en relació a la comunicació:

  • Millorar les habilitats comunicatives per tal d’assegurar-nos que la nostra manera de transmetre sigui positiva, clara i coherent.
  • Estratègies per assegurar-nos un discurs motivant per als esportistes i evitar així la pèrdua d’atenció.
  • Ajudar a un major autocontrol de la corporalitat
  • Possibilitat de fer de mediador en casos on ja existeix un conflicte, sigui visible o latent.

Per qualsevol dubte o interès en el tema, pots posar-te en contacte i en parlem.

Clubs esportius i Directius

La identitat del club es podria confondre amb els valors, però aquests només formen una part d’aquesta identitat. Tothom te al cap un o dos clubs que sabrien diferenciar de la resta, ja sigui per la metodologia, pel tipus de jugadors que acostuma a tenir o per la manera de jugar.

Tot i que no s’acostuma a treballar la identitat i sovint ni tansols parem a pensar quina te el nostre club, per molt diluïda que estigui, en tindrà. És per això que podem incidir i treballar-ne una pròpia, seguint una sèrie de pautes per fer-la a mida.

Està clar que sempre serà millor la tasca formant part d’un staff tècnic o treballant dintre del club, ja que la principal eina del psicòleg es la observació i el recull d’informació. Però com a figura externa també pot ser molt positiu per a treballar aspectes concrets durant un temps determinat.