Comunicació (1)

Avui vull parlar de la comunicació, un dels meus temes preferits i que crec vital per el bon funcionament tant d’equips com de clubs. Escriuré sempre des de una visió dirigida a l’àmbit de l’esport i com la comunicació pot afectar a equips i jugadors, però realment,aquest tema es pot extrapolar a empreses, organitzacions i qualsevol àmbit on hi hagi treball en equip, coordinació entre diferents membres i interacció en general, per tant amb una mica de sort podrem aprofitar les següents línies per més coses.

Primer de tot, hem d’entendre que, per l’existència de la comunicació necessitem un emissor, que serà qui enviarà el missatge, i un (o més) receptor que serà qui el rebi. El procés es simple, l’emissor pensa el missatge, el codifica (format), l’envia (canal) i el receptor el rep (descodifica) i es forma una resposta interna (interpreta).

Quan parlem de codificar, vol dir la manera en enviar el missatge, ja que el podem enviar de moltes maneres diferents, per això és important escollir la més adequada segons el context i el missatge que s’ha de compartir. I amb això no em refereixo només a comunicació verbal o escrita, aquí entren possibilitats vàries com per exemple: per mail, whatsapp, per telèfon, en persona, al carrer de manera informal, a dins del despatx… fins i tot canviarà la manera de comunicar-se segons l’estat d’ànim que tinguem!

Errors en la comunicació

Un clar exemple del què és una mala decisió en el format de la comunicació el trobem en l’episodi viscut aquest estiu entre el Barça i el jugador Luis Suárez, qui després de 6 temporades al club i convertir-se en un referent, se li va informar que no formaria part del equip per telèfon i per part del nou entrenador. Algú es sorprèn del seu enfadament? En aquest cas crec que el s’hauria d’haver tingut el valor de parlar amb el jugador en persona i a través d’un responsable del club, algú amb qui el jugador ja hagués interactuat i compartit més temps, una persona més pròxima i de més confiança.

I aquí entrem en un tema clau on trobem gran part dels problemes en la comunicació. Quan el missatge que hem de transmetre sabem que no agradarà, què hem de fer? Els responsables sempre actuen en benefici del club/empresa i la seva presa de decisions a vegades pot resultar molt complicada, d’això no en tenim cap dubte, i a vegades les decisions que han de prendre no agradaran a tothom. Però també es responsabilitat seva fer arribar aquests missatges a totes les persones afectades i fer-ho de la manera més adequada.

A vegades això no es fa quan toca, es triga a fer-ho o ,fins i tot, no s’arriba a compartir el missatge i això no és amb mala fe, hi ha una part emocional, la voluntat de no voler fer mal. La por a la reacció de qui tenim davant pot dificultar enviar el missatge i en casos així, és important actuar de la manera més empàtica possible, si nosaltres estiguéssim al seu lloc com voldríem rebre aquesta noticia? Doncs potser aquesta, serà la millor manera.

Un altre problema pot ser el voler evitat conflictes a dins del club i això és quasi impossible, sempre pot haver-hi diferències en les opinions o punts de vista oposats però amb respecte i conscients de la importància del treball en equip, això no ha de suposar un problema si no una avantatge, tenir diferents maneres de veure les coses i poder compartir-les ens pot fer més forts. Si fem us de l’autoritat i no permetem treure aquestes opinions tindrem a professionals actuant sense sentir-se còmode o treballant d’una manera que no consideraran correcte i això només els allunyarà del projecte.

Comunicació

La diversitat d’opinió pot generar conflictes o fer-se sevir per ampliar perspectives i possibilitats

Solucions

La solució tampoc passa per el lliure albir, de fet encara podria ser pitjor ja que els conflictes podrien agreujar-se. És important crear un clima on tothom pugui aportar idees i opinions, compartir-les sense por a ser jutjats i gestionar els diferents punts de vista de manera col·lectiva, perquè al final, un equip per a funcionar realment be, ha de basar-se al 100% en el col·lectiu i no en individualitats i això passa per fer que tothom es senti part del projecte, escoltat i considerat per el grup.

Els conflictes no s’han d’evitar, s’han de gestionar per tal de conèixer les diferents possibilitats i actuar d’acord a aquella on l’equip es pugui sentir més còmode i involucrat. No estar d’acord amb una opinió no és un atac personal, només s’està en desacord amb aquesta opinió.

Comunicació no verbal

Canviant a una altra perspectiva diferent, també m’agradaria donar èmfasi a tot el que considerem comunicació no verbal. Diuen que quan parlem, allò que diem influeix un 7%, el to amb el què ho diem un 38% i el llenguatge corporal, un 58%, no se quan hi haurà de cert en aquestes xifres, però és cert que el llenguatge i el to tenen un pes fonamental a l’hora de parlar. Això es pot veure influenciat per les pròpies emocions. Serà per el to de veu i per com es mou que sabrem si algú està enfadat, no pel que diu.

De fet un mateix discurs pot canviar de significat només modificant aquests punts, és per això que quan ens toca comunicar hem de tenir molt clar el nostre estat anímic i cuidar tot allò que envolta el que volem dir per evitar possibles mal entesos o enviar el missatge d’una manera no desitjada. Com hem dit abans, sempre pensant en com voldríem rebre’l nosaltres si estiguéssim a l’altre costat.

Tant en l’esport com a qualsevol altre lloc, per poder assegurar un bon funcionament intern, és necessari una comunicació neta i positiva. Per tant, evitar egoismes, faltes de respecte, distanciaments i altres factors negatius que indiquen el camí cap al fracàs total. Queda clar la importància de cuidar aquest aspecte tant per l’equip com per les pròpies persones i d’acord que potser es feina dels responsables fomentar-ho, però tots hi hem de posar de la nostra part.

Espero que us hagi agradat aquest article, hi ha molts més aspectes en la comunicació que no s’han comentat aquí i que deixarem per més endavant però he considerat que aquests dos temes concrets son de molt interès i vital importància. I com sempre dic, si teniu qualsevol dubte, voleu comentar, aportar o compartir la vostra experiència ja sabeu, us podeu posar en contacte i us respondré sense cap inconvenient.

Posted in Entrenadors, clubs and tagged .

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *