Perquè és tant important la pràctica esportiva en edat infantil?

Avui m’agradaria escriure una mica sobre perquè és tant important la pràctica esportiva en les primeres etapes de la vida, ja que el considero un tema molt interessant tant per a clubs, per formadors i per a totes aquelles persones que tinguin o volen tenir fills/es i així conèixer les virtuts d’una vida físicament activa.

En certa manera, tothom es conscient de la importància de practicar esport o activitat física, però per si un cas no està de més recordar tots els aspectes i virtuts on pot arribar a influir, ja que l’activitat física hauria de formar part de la vida de tots els nens i nenes. I perquè vull parlar d’això?

La realitat és que cada vegada ens estem acostumant més a un entorn i estil de vida sedentari on l’activitat física s’està reduint cada cop més. Si mirem les recomanacions de la OMS, aquesta considera que els joves d’entre 5 a 17 anys haurien de practicar un mínim de 60 minuts d’exercici diaris, prioritzant exercici aeròbic, entre els quals s’hauria d’augmentar a una intensitat alta com a mínim 3 d’aquests dies per tal de reforçar ossos i musculatura.  (Si tens interès en veure les recomanacions de la OMS ho pots fer a través d’aquest enllaç)

Be és cert que poc o molt en el seu dia a dia ja és fa alguna cosa i que a l’escola també tenen classe d’educació física, però actualment aquestes classes només es realitzen un cop a la setmana i l’activitat diària cada cop es veu més reduïda. Per tant s’han de trobar alternatives per a la seva pràctica, i la més senzilla sens dubte és apuntar-se en una entitat esportiva on realitzar l’esport que més agradi a l’infant, ja que la varietat i qualitat de clubs que tenim és molt gran.

🎽Beneficis de la practica esportiva

I esque els beneficis de l’esport van molt més enllà, suposa una eina molt útil per fomentar valors necessaris en un futur com poden ser el compromís, l’esforç o el treball en equip, a més de influir positivament tant en el desenvolupament físic, desenvolupament psicològic i desenvolupament social del infant i d’una manera d’allò més variada. A continuació explicaré una mica per sobre els beneficis d’aquestes quatre àrees diferents:

Valors

Primer de tot deixar clar que l’esport en si no transmet cap valor, son les persones responsables de dirigir l’activitat qui els transmetrà, però l’esport és un facilitador per trobar la manera de transmetre’ls, una eina d’allò més útil que mentre aporta una sèrie de beneficis, ajuda a formar als més petits mentre gaudeixen de la seva activitat preferida.

la pràctica esportiva es una molt bona eina per fomentar valors

la pràctica esportiva es una molt bona eina per fomentar valors

Formar part d’un equip o grup d’entrenament vol dir comprometre per tal de no perjudicar el funcionament de d’aquest tant en entrenaments com en competicions, i en certa manera et responsabilitza indirectament en la millora dels companys, ja que aquesta millora va relacionada amb la qualitat de l’entrenament i la qualitat vindrà relacionada amb l’esforç i compromís de tots i cada un dels membres. Això fa que es pugui fomentar el treball en equip, l’esforç i el compromís entre d’altres.

I no només dins de l’equip, el fet d’haver-se de preparar la bossa per anar a entrenar, aprendre a organitzar-se i compaginar aquestes obligacions amb les escolars (deures, exàmens…) també facilita que aprenguin a gestionar el seu temps, responsabilitzar-se del seu material i aprendre a gestionar el seu dia a dia per tal d’habituar-se a les seves rutines i obligacions.

⚽Desenvolupament físic

Òbviament aquesta es la part més visible de l’activitat física. Realitzar qualsevol tipus d’esport ajuda a millorar la nostra capacitat cardiorespiratòria, reduir tensió, pressió arterial, colesterol… l’organisme se’n veu beneficiat mentre també és manté el cos tonificat a base d’enfortir musculatura, estructura òssia i tot l’aparell locomotor.

Mantenir-nos actius ens ajuda a sentir-nos millor i prevenir possibles lesions, de fet la nostra densitat òssia es consolida en un 90% abans dels 20 anys i l’exercici físic pot multiplicar per 10 les hormones del creixement per tant, no hi ha dubte que l’esport i l’activitat física, sobretot en les primeres etapes, és del tot necessari ja que condicionarà les etapes que vindran després.

⚽Desenvolupament psicològic

El fet de sentir-nos millor a través del nostre estat de forma o veure’ns més competents en una activitat que practiquem regularment i ens agrada, ens ajuda a millorar la nostra autoestima. A més, realitzar exercici de manera regular augmenta les nostres endorfines, reduint la sensació de dolor físic i millorant el nostre benestar.

I com no, també ajuda en el mateix dia a dia, quan ja no estem realitzant esport, ja que l’activitat física redueix l’ansietat, facilita la regulació de la son i millora la nostra capacitat d’atenció, concentració i memòria, variables importantíssimes també en l’àmbit acadèmic.

⚽Desenvolupament social

Per últim però no menys important, realitzar una pràctica esportiva també ajuda a millorar la nostra xarxa social i això passa tant en esports d’equip com individuals, ja que sempre s’entrena en grup. Practicar esport en un club dona la possibilitat de conèixer gent nova i compartir un context nou amb altres nens i nenes amb aficions similars, a més de ser l’únic context que realment pot escollir l’infant.

🎽Conclusions

Motius per fomentar la practica esportiva en l’edat de formació tal i com podem veure n’hi ha molts, per això crec que és realment important intentar fomentar-ho i animar als infants a practicar activitats esportives. No s’ha d’oblidar que som els adults els responsables d’aquests infants i que només nosaltres els podem inculcar en aquests hàbits tant saludables. I no només animar-los a fer-ho, també hauríem de ser exemple i mantenir-nos actius per nosaltres mateixos, tots aquests beneficis comentats son extrapolables a l’edat adulta i considerant que som els referents dels més petits de casa, més motiu per mantenir-nos actius.

Dit això, espero que tots puguem reflexionar sobre quin futur volem per als nostres fills, ja hem vist els beneficis de la pràctica esportiva però de res servirà si nosaltres no els acompanyem i animem a gaudir d’aquest context.

Espero que us hagi agradat l’article i com sempre us dic, qualsevol dubte, comentari o reflexió sempre serà ben rebuda en qualsevol dels canals que teniu per contactar amb mi.

Molta sort, salut i esport per tots!

Posted in Esportistes and tagged .

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *