Psicologia Esportiva (1)

Avui començo nou projecte, una nova pàgina web on aniré publicant articles i opinions de manera regular. Per començar, m’agradaria escriure una mica sobre què és la psicologia esportiva, com es pot treballar i quins beneficis pot tenir. Bàsicament informar sobre les funcions que tenim en l’esport i si al finalitzar l’article encara tens algun dubte, pots contactar amb mi i et respondré sense cap problema.

Hi ha moltes variables a treballar des de la psicologia esportiva

Per començar, hem d’entendre que la psicologia és la ciència que estudia la conducta humana i, encara que pugui haver-hi uns patrons lògics, el comportament o reacció davant d’una situació variarà segons els factors de personalitat de la persona involucrada i del context on es troba en aquell determinat moment. Si especifiquem en l’àmbit de l’esport, una de els definicions que podem trobar és: La PAFD (psicologia de la actividad física y el deporte) comprèn l’estudi científic de les persones i les seves conductes en el context de l’esport i de les activitats físiques, i l’aplicació pràctica d’aquests coneixements (Gill,2000).

Tal i com podem veure en la definició, la psicologia de l’esport te diferents funcions on, a més de les ja vistes, hi hauríem d’afegir la formació i fins i tot els diferents tipus d’aplicació segons què s’ha de treballar, ja que no es el mateix aplicar la psicologia esportiva per a un esportista que vol recuperar el seu rendiment després d’una lesió o un entrenador intentant millorar l’estil de comunicació. Així doncs, la podem dividir en 3 funcions principals:

Quines funcions te la psicologia de l’esport?

– Des del rol de l’investigador: la seva funció es profunditzar en els coneixements a través d’estudis científics i analitzar les variables que afecten en l’àmbit esportiu. També comprova la efectivitat i fiabilitat de les eines existents a més de provar les que es van creant per tal de validar-les.. Aquí no es treballa rendiment, més aviat s’observa i s’investiga la conducta de la població per tal de millorar la part aplicada d’una manera completament objectiva.

– El rol del docent: aquest actua des de l’àmbit de la formació, pot fer-ho de manera reglada en universitats i acadèmies o realitzant ponències, tallers i cursos especialitzats per a esportistes i personal relacionat amb l’esport. Les seves funcions es basen en ensenyar les bases de la psicologia esportiva i a utilitzar les eines i coneixements obtinguts pels investigadors per ajudar als professionals a ser ells mateixos qui puguin fer-les servir en el seu dia a dia per tal de millorar el rendiment,

– Per últim, el rol aplicat: es aquell que treballa directament amb el client. Poden ser els mateixos esportistes els qui busquin els serveis del psicòleg o ser un club qui contracti els serveis per tal de treballar amb els jugadors del mateix club, els entrenadors o un equip concret. Aquest camp està molt obert degut a la quantitat de perfils amb els que es pot treballar i de la quantitat de funcions que es poden realitzar.

És per això que el psicòleg quan treballa en l’àmbit aplicat, necessita fer una bona avaluació i escollir la millor manera segons la quantitat de variables a tenir en compte, sempre amb la intenció d’ajudar en el rendiment esportiu del professional. Recordem que a més de treballar de manera individual o per un club, una altre funció habitual es formant part d’un Staff Tècnic formant part del equip d’acompanyament del entrenador juntament amb els altres especialistes.

La psicologia esportiva ajuda a tolerar la pressió

La pressió del público és un dels factors que pot influir al rendiment

Beneficis de la psicologia esportiva

Totes tres funcions son igual d’importants, ja que es retroalimenten entre si millorant la part aplicada a través dels avenços científics i millorant els estudis a través de la observació de la aplicada, per això un psicòleg esportiu en general te la capacitat per poder actuar en qualsevol de les tres, tot i que on més demanda hi ha es en la part aplicada degut a la quantitat d’esportistes en actiu.

I en aquesta aplicació, els jugadors poden treballar per millorar el seu rendiment a través d’entrenar aspectes com l’atenció i la concentració, aprendre a tolerar la pressió, saber gestionar les emocions, treballar la confiança o autoestima. Però també poden fer-ho per gestionar el procés d’una lesió, saber controlar la situació i entrenar aspectes que es poden seguir entrenant sense la part física i fer un retorn a competició sa, sense por a la recaiguda ni la precipitació a tornar al 100%.

Els entrenadors també se’n poden beneficiar introduint imputs en l’entrenament per millorar comunicació o cohesió de l’equip sense haver de modificar la pauta del entrenament i els directius ho poden aprofitar facilitant aquesta figura per millorar tots els aspectes ara comentats a més de tenir un professional per gestionar possibles problemes de conducta, evitar situacions de bullying o ajudar a generar una identitat de club entre tantes altres coses.

La psicologia esportiva també pot ser molt útil en esports de base per treballar la formació en valors

En la pàgina sobre Com et puc ajudar, pots trobar de manera més detallada la quantitat de funcions que puc realitzar ja siguis esportista, entrenador o directiu d’un club. Tot i no ser-hi totes, hi ha una bona llista de possibilitats que podrien veure’s ampliada segons si es vol treballar en professional com en esport de formació o si es tracta d’esports d’equip o esport individual, et recomano donar-li un cop d’ull per a més informació.

La psicologia esportiva realment és un camp molt variat i que, quan es coneix, genera molt interès. Ara mateix tinc la sort de poder gaudir en el meu dia a dia d’ella i trobar-me amb experiències tant variades que podria dedicar hores escrivint sobre elles, però crec que serà millor fer-ho de manera reduïda i tocant punts concrets que aniran venint en format d’articles com aquest.

Espero que us hagi agradat i us deixi més clar algunes de les seves funcions i com ja he dit al principi, per qualsevol dubte que tingueu, o si voleu que escrigui sobre algun tema concret, podeu contactar amb mi a través de qualsevol dels mitjans disponibles i us respondré sense cap problema.

Posted in Esportistes, clubs, Entrenadors.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *